Webszerver látogatottsági statisztika

A LinuxWeb Wiki wikiből
(Webszerver latogatottsagi statisztika szócikkből átirányítva)


A látogatottsági statisztika (webstat) segítségével részletes információt kap arról, kik és milyen gyakorisággal látogatják az Ön weboldalait, melyek voltak a leggyakrabban megnézett oldalak, fájlok. Mindezt naponta frissülő, magyar nyelvű HTML oldalon követheti nyomon.

A statisztikát a Webalizer nevű szoftver készíti, amelyről a http://www.webalizer.org/ címen bővebben olvashatnak.

A szolgáltatás elérése: http://www.domain.nev/stat címen érhető el.

A statisztika minden nálunk lévő weboldalhoz automatikusan elérhető. Természetesen lehetőség van ettől függetlenül más statisztikai oldalakat is beállítani, pl. Google Analytics.

Webstat.gif

A statisztika nyitó oldalán egy éves grafikont, valamint az aktuális hónap összegzését láthatjuk.

Webstat table.gif

WEBALIZER kategóriák értelmezése
TALÁLATOK A web-szerverhez intézett valamennyi kérés az adott időszakban.
FILE-OK A szerver által elküldött valamennyi file. Míg a találatok azt mutatja, hány kérést kapott a szerver, a files azt, hogy ezek közül hány esetben küldött vissza valamilyen állományt. A file-ok száma mindig kisebb, mint a kéréseké, mert egyrészt nem minden kérés jár file-küldéssel (pl. ha hibás címet kér a kliens), másrészt ha a kért file már a kliens cache területén van, akkor a szerver nem küldi el újra.
LAPOK A szerverről letöltött lapok száma. Minden html vagy annak megfelelő (cgi, php) dokumentum egy lapnak minősül. A dokumentumba illesztett grafikák, videók vagy hangzó anyagok nem számítanak új lapnak.
LÁTOGATÓK A látogatások becsült száma. Amikor egy kliens először kér egy oldalt (html, cgi vagy php dokumentumot) a szervertől, akkor az egy új látogatásnak számít. Az ugyanazon klienstől (IP címről) érkező további kérések már nem növelik a látogatások számát, amennyiben két kérés között 30 percnél kevesebb idő telik el. Ugyancsak nem számítanak látogatásoknak azok az esetek, amikor egy kliens csak egy képet vagy egyéb, nem html formátumú file-t kér a szervertől.
OLDALAK Az oldalak azokat az URL-eket jelentik, amelyek a kért aktuális oldalnak felelnek meg, és nem az összes különálló egységet ami létrehozza (mint pl. grafikai és audio kapcsolók). Néhányan ezt a mérést page views vagy page impressions néven emlegetik, és alapértelmezhető bármely URL-re melynek .htm, .html vagy .cgi kiterjesztése van.
Kbytes A szerver által elküldött adatok mennyisége, kilobyte-ban.

Tipp: Ha megfigyeljük a különbséget a találatok és a file-ok között, bizonyos utalást fedezhetünk fel a többszöri látogatókra, mivel minél nagyobb mértékű a kettő közti különbség, annál több ember kér olyan oldalakat, melyet már látott.
Egy KByte (KB) 1024 byte-ból áll (1 kilobyte). Azon adatok mennyiségét mutatja, melyek átmentek a szerver és a távoli gép között, s a szerverben található adatokon alapszik.

Közös definíciók

  • Helyek:
A hely egy számítógépet jelent, mely kéréseket küld a szerverre, és alapját a távoli gép IP címe/hostneve jelenti.
  • URL:

URL - Uniform Resource Locator (Egységes Forrás Meghatározó). Minden, a web szerverre érkező kérést egy URL ír le. Az URL egy olyan objektumot reprezentál valahol a szerveren, mely a távoli felhasználóhoz vezet, vagy egy hibát eredményez (pl. 404 - Nem található). Az URL-ek bármilyen típusúak lehetnek (HTML, Audio, Grafikus, stb).

  • Hivatkozások:

Az hivatkozások azokat az URL-eket jelentik, melyek a felhasználót az Ön oldalára vezetik vagy a Tallózó által kérnek valamit a szerverétől. A kérdések nagy része az Ön saját URL-étől érkezik, mivel a legtöbb HTML oldal linkeket tartalmaz más objektumokhoz, például grafikus file-okhoz. Ha az egyik HTML oldal 10 grafikus képhez tartalmaz linkeket, akkor a HTML oldalról érkező minden egyes kérés 10 további találatot jelent a meghatározott hivatkozással, mely az Ön saját HTML oldalának URL-e.

  • Keresési sztring:

A Keresési Feltételeket az hivatkozások és a különböző kereső gépekről történő ismert sémák vizsgálata határozza meg. A kereső gépeket és a sémákat a felhasználó határozhatja meg egy konfigurációs file-on belül. Az alapértelmezés a legfontosabbakat tartalmazza.

  • Felhasználói programok:

A Felhasználói programok a böngészők fantázianevei. A Mozilla Firefox, MSIE 7.0, (Internet Explorer 7.0), Opera, Konqueror, stb.

  • Felhasználók száma:

A felhasználók száma erősen becsült. Azt mutatja, hogy hány különböző IP címről érkeztek kérések a szerverhez. Mivel egy IP cím mögött több gép is lehet (pl. egy tanterem), illetve egy ember egymás után több gépről is használhatja a szolgáltatást, ezért ez az érték mindkét irányban eltérhet a valódi felhasználói számtól. További torzítást okozhatnak a keresőrobotok, melyeket nem lehet teljesen kiszűrni a statisztikából.

  • Országok:

Az országok meghatározása a kért oldal legfelső szintű domain-jén alapul. Ez elég bizonytalanná vált mára, mivel többé nincs olyan erős szabályozás, mint régebben volt. Egy .COM domain lehet az USA-ban, de bárhol máshol is. Egy .IL domain lehet Izraelben, de az USA-ban is és bárhol a világon. A legtöbb átlagos domain a .COM (USA - Commercial - Kereskedelmi), .NET (Network - Hálózat), .ORG (Non-profit Organization - Non-profit szervezet) és .EDU (Educational - Oktatási). Nagy százalékban láthatók Határozatlan/Ismeretlen nevek, mivel a betárcsázások és más ügyfél csatlakozási pontok jelentős hányada nem határoz meg nevet és IP címként marad nyilvántartva.

  • Válasz Kódok:

A Válasz Kódok a HTTP/1.1 protokoll (RFC 2068; ld. 10) részeként definiálható. Ezeket a kódokat a web szerver hozza létre és elősegíti a kérések teljesítését.