E-mail beállítás IMAP kapcsolattal

A LinuxWeb Wiki wikiből

IMAP kapcsolat használata

Amennyiben IMAP kapcsolattal szeretné használni a postafiókját, az alábbi adatokat használja:

  • Bejövő kiszolgáló: mail.linuxweb.hu, port 143 vagy port 993 (IMAP-SSL titkosítás)
  • Kimenő kiszolgáló: mail.linuxweb.hu, port 465 (SSL titkosítás) vagy port 587 (TLS titkosítás)
  • Felhasználó név: a teljes e-mail cím (pl. gipsz@linuxweb.hu)


Az IMAP kapcsolatot mindenképpen titkosított (SSL) módon állítsa be, mert így biztonságosabb a használata!


Mi a különbség a POP3 és az IMAP között?

A POP3 régebbi protokoll, csak arra alkalmas, hogy a leveleket a postaládából a saját gépünkre mozgassa vagy másolja. A levelek a postaládából ezután törlődnek, helyet adva a később érkezőknek. A POP3 nem alkalmas arra, hogy több számítógépen, mobil környezetben ugyanazt a levelezőfelületet láthassuk, ugyanis minden levelet, mappát a helyi gépen tárol.

Az IMAP modernebb, több szolgáltatással rendelkező protokoll. Tulajdonképpen a levelesládánk, mappáink távoli elérését teszi lehetővé. A levelek a távoli szerveren maradnak és csak azok töltődnek le, amelyeket elolvasunk. A levelek elolvasás után is a távoli postaládánkban maradnak, külön parancsra törlődnek onnan. Használhatjuk több gépen is, hiszen az összes levél, mappa a szerveren tárolódik, ezért ugyanazt a felületet láthatjuk minden gépen.

Mikor melyiket válasszuk?

  • Ha otthoni Internetezők vagyunk és csak az otthoni számítógépünkről levelezünk, akkor a javasolt protokoll a POP3.
  • Ha több számítógépről is levelezünk, akkor problémát jelent, ha az egyik gépünkre letöltött levelet szeretnénk elolvasni a másik gépünkről. Ez esetben már az IMAP a javasolt.
  • Ha egy vállalati gépen vállalati levelezőrendszert használunk, akkor az IMAP javasolt. Így a szerveren maradnak a fontos levelek, ha a saját gépünket újratelepítik.
  • Ha az előbbi vállalati rendszerben nincs saját számítógépünk, hanem több személlyel megosztva használunk egy közös gépet, akkor is az IMAP javasolt. Így a felhasználók nem keverik össze a leveleiket.

Megjegyzés: Az IMAP protokoll egyetlen hátránya, hogy a nagyobb tárhely igénye. A LinuxWeb levelező szerverén az alapértelmezett tárhely 500 MB - 1 GB. Ilyen tárterületen egy közepes nagyságú levelezés IMAP protokollal jól használható. De lehetőség 10-15 GB-os e-mail tárhely igénylésre is.

Kliens programok beállítása

Outlook Express

Outlook 2003

Mozilla Thunderbird