EU domain regisztráció

A LinuxWeb Wiki wikiből


Új .EU domain regisztrációja

Ki regisztrálhat .EU domaint?

  1. Olyan vállalkozás, melynek bejegyzett székhelye, központi adminisztrációja vagy elsődleges tevékenységi helye az Európai Unión belül található.
  2. Az Európai Unión belül létrehozott szervezet, tekintet nélkül az adott tagországi törvény alkalmazására.
  3. Az Európai Unión belül lakhellyel rendelkező természetes személy.

Miért fontos a tulajdonos e-mail címe?

A .eu regisztráció során a tulajdonos adatai a legfontosabbak, ugyanis nincs olyan adminisztratív kapcsolattartó, mint a .hu regisztrációs gyakorlatban megszokott, aki a névvel kapcsolatos ügyeket intézi.

Minden, a domainnel kapcsolatos ügyről az eu-s Nyilvántartó a tulajdonos e-mail címére küld értesítést. Az igénylő felelőssége működő e-mail címet megadni regisztrációkor. Ha a cím mégsem működik, a Nyilvántartó megtagadhatja a név bejegyzését, illetve bejegyzés után visszavonhatja a domaint.

Regisztrátor váltás

Mi szükséges az .EU domain regisztrátor váltáshoz?

A regisztrátorváltáshoz szükség van a domain névhez tartozó autentikációs kódra, engedélyezési kódra, vagy röviden auth code-ra.

Mi az autentikációs kód?

Az authentikációs kód (vagy engedélyezési kód) egy 16 karakterből (számok és betűk) álló, kötőjelekkel elválasztott kód: XXXX-AAAA-BBBB-CCCC.
Az autentikációs kód megszerzése többféle módon történhet:

  1. Lépjen kapcsolatba jelenlegi regisztrátorával és kérvényezze domain neve átruházásához szükséges autentikációs kódját.
  2. Az átruházás engedélyezési kódját a .eu végső felhasználó extraneten is lekérdezheti. A végső felhasználó extranetbe weboldalának címe: https://enduser.eurid.eu. Az extranetbe való bejelentkezéshez szükséges jelszót a WHOIS adatbázisban megadott e-mail címre küldjük, ezért arra kérjük, ellenőrizze le, érvényes-e a megadott e-mail cím.

Végső felhasználó extranet

Mi a végső felhasználó extranet? Mire használhatom?

A .eu végső felhasználó extranet, vagy más néven végső felhasználó applikáció, egy web alapú applikáció, mely lehetővé teszi a .eu domain név birtokosok számára, hogy bizonyos fokig maguk kezeljék domain nevüket.
A végső felhasználó extranetbe weboldalának címe: https://enduser.eurid.eu.

A végső felhasználó extraneten a domain név birtokosok:

  • Megtekinthetik a domain névhez tartozó kapcsolattartási adatokat, ha a név birtokosa természetes személy, eldöntheti, szeretné-e, hogy a kiválasztott adatai fel legyenek tüntetve a WHOIS adatbázisban.
  • Lekérdezheti domain neve átruházásához szükséges engedélyezési kódját.

Hogy kell bejelentkezni a végső felhasználó extranetbe?

Ahhoz, hogy a domainek birtokosa bejelentkezhessen a végső felhasználó extranetbe, először regisztrálnia kell. Regisztrálás után egy jelszó érkezik a domainhez tartozó, WHOIS adatbázisban megadott e-mail címre. Emlékezzen, hogy minden domain névhez külön felhasználói számlát kell alapítani.